Hornvarefabrikken

Viser alle 8 resultater

Hornvarefabrikken gemmer på en spændende 200-årig historie.

På værkstedet værner de meget om det gamle håndværk og den viden, som er oparbejdet gennem årene. Maskiner er løbende kommet til gennem årene og har gjort produktionsprocessen kortere. Arbejdsprocesserne på værkstedet er dog stort set de samme, som for 200 år siden, hvor husflidsarbejdet var meget udbredt på disse egne.

Selve fabrikken er fra 1935, og det nuværende værksted er fra 1947.
Sara Brunn Buch (kendt fra ‘Made in Denmark’ på DR1) overtog pr. 1. oktober 2008 ansvaret for at føre Hornvarebrikken videre og samtidigt udvikle nye forretningsområder med respekt for det gamle håndværk. Sara Brunn Buch er uddannet fra Seminaret for Kunst & Håndværk i Kerteminde.

Hornvarerne fra Hornvarefabrikken er lavet af horn fra kvæg, produkterne er designet, og produceret på Hornvarefabrikkens egne værksteder i Danmark.

100 % NATURLIGT og HÅNDLAVET

Håndværket:

Det tager ca. 18 forskellige processer at lave en hornske, hvor fx salatsættene kræver lidt flere processer og æggeskeen lidt færre. Fælles for alle skeer er følgende arbejdsgange, hvor et egnet råhorn skal udvælges, saves ud, rubbes af, formgives, tilskæres, slibes, poleres og kontrolleres.

1. Valg af råhorn Ikke alle horn kan blive til en hornske. Der må ikke være synlige fejl fx revner eller ormehuller, og hornet skal have en vis tykkelse og længde afhængigt af skeens form. Råhornet må ikke være ’kedeligt’ forstået på den måde, at der skal være et visuelt spil i hornet, så naturen viser sig fra den flotteste side.

2. Skeen saves ud Når et egnet horn er fundet, så tegner vi omridset af en ske på råhornet og saver den derefter, ud på en båndsav. Når vi laver et salatsæt, forsøger vi at lave tre skeer af ét horn, fordi der ofte falder en ske fra pga. fejl i hornet.

3. Skeen rubbes af Når vi ’rubber skeen af’, betyder det, at vi sliber den ned til en ensartet tykkelse ved hjælp af meget groft sandpapir. Nedslibningen er vigtig, da det bliver nemmere og hurtigere at formgive og slibe skeen, når den har samme tykkelse.

4. Formgivning Når skeen har fået en ensartet tykkelse, skal den have sin form. Først sætter vi skaftet ned i 165 grader varmt olie i nogle minutter, og når skaftet er blevet blødt som læder, kommer det i spænd, så det bliver fladt. Derefter er det samme proces med bladet, dog bliver det formet i en egetræsform.

5. Tilskæring Nu har skeen fået sin form, men er der fortsat meget overflødigt horn på skeen, hvilket vi skal save af på en båndsav. Her bruger vi en færdig ske som model.

6. Slibning Herefter sliber vi skeen på sandpapir, så den får sin endelige form, men der fortsat et stykke vej endnu, før den er færdig. Først sliber vi skeen på meget groft sandpapir og til sidst på meget fint sandpapir.

7. Polering Når skeen har fået sin endelige form, polerer vi den på en kludeskive. Det gør, at skeen får det højglans-look, som gør hornskeerne så smukke. Det sker af og til, at vi først ved poleringen finder fejl i skeen, som betyder, at vi er nødt til at kassere skeen.

8. Kontrol Når skeen er poleret, så tørrer vi den af for støv og slibemiddel. I denne proces laver vi den sidste kontrol af skeen for at tjekke, om der fx er slibemærker eller andre fejl på skeen. Først nu er skeen klar til at blive solgt.

Hvordan skal hornvarerne behandles?

Den korrekte behandlingsvejledning er vigtig, hvis du vil give dine hornvarer et langt liv. For selvom horn er et hårdt og smukt materiale, som fra naturens hånd er designet med de flotteste farver, så tåler det ikke vand, varme og sæbe.

1. Rengør aldrig dine hornvarer, før du har læst Hornvarefabrikkens behandlingsvejledning. Vejledningen medfølger produktet, og du kan desuden finde den på denne hjemmeside. Du kan IKKE gøre din garanti gældende, hvis du har fejlbehandlet dine hornvarer.

2. Rengør hornvarerne under rindende, lunkent vand uden brug af sæbe og andre opløsningsmidler. Du skal tørre hornvarerne med det samme.

3. Rengør aldrig hornvarer i en opvaskemaskine.

4. Læg aldrig hornvarerne i blød i en opvaskebalje. Du må højst dyppe hornvarerne i koldt eller lunkent vand, og du skal tørre dem med det samme. Brug aldrig varmt vand.

5. Lad aldrig hornvarerne ligge i væsker længere tid ad gangen fx i marmelader, salater og dressinger.

6. Undgå at hornvarerne ligger i direkte sollys eller i nærheden af varmekilder.

7. Arvestykker af horn fx gamle spiseskeer skal med jævne mellemrum smøres ind i olie for at modvirke udtørring.

Behandling af spiseskeer: Spiseskeer fx baby- og barneskeer er kun til at made med. Brug kun skeen, når maden er nedkølet til kropstemperatur.

Behandling af køkkenskeer: Skeerne må kun stå i væsker i kortere perioder, eksempelvis mens et måltid står på. Rengør skeen umiddelbart efter brug efter gældende brugsvejledning.